Actuele ontwikkelingen


Lood in de grond

Maart 2024 – De gemeente gaat nader onderzoek doen naar de (mate van) loodvervuiling op Amstelglorie. Elke tuinder op Amstelglorie komt in aanmerking voor een (gratis) loodmeting van de tuin. Daarvoor hoef je zelf niet op de tuin aanwezig te zijn, aanmelden is voldoende (zie de mail van 23 maart met link naar het aanmeldformulier, vanuit het bestuur, verstuurd naar alle tuinders). De komende weken gaan de metingen plaatsvinden. Zodra alle resultaten bekend zijn, bespreekt het bestuur met de gemeente over eventuele maatregelen.

Herhaling: Wat te doen, wat te laten?
Voor zover de wetenschap weet, is lood pas ongezond als je het opeet. Dat maakt dat je als tuinder moet opletten dat kinderen geen aarde binnenkrijgen, bijvoorbeeld via hun vingers. Moestuinders doen er goed aan de consumptie uit eigen tuin af te wisselen met groente van elders.

Kinderen

  • Kinderen (0-7 jaar) laten spelen in zandbak met schoon zand, op grasmat of tegels
  • Extra letten op (normale) hygiëne: handen wassen, vieze schoenen uit, stofzuigen/dweilen
  • Jonge kinderen kunnen beter niet in vervuilde grond spelen

Moestuinieren

  • Was of schil gekweekte groente en fruit goed
  • Draag eventueel handschoenen tijdens tuinieren
  • Was uw handen goed na het tuinieren
  • Eet niet alleen uit eigen tuin maar varieer


Uitvoeringsstrategie Volkstuinparken Amsterdam

Woensdag 13 mei 2020 presenteerde de gemeente het Uitvoeringsstrategie Volkstuinenbeleid, onder de titel: Volkstuinparken voor iedereen. Er is gekozen voor behoud van alle Amsterdamse volkstuinparken, ook op de lange termijn. Tegelijkertijd is er een wens voor meer openheid, voor meer Amsterdammers. De inspraaktermijn eindigt op 25 juni.
Ik wil meer weten over de Uitvoeringsstrategie en de zienswijze van Amstelglorie



Omgevingsvisie 2050

De gemeente Amsterdam heeft een Omgevingsvisie Amsterdam 2050 opgesteld. Tot 3 maart 2021 was er gelegenheid een zienswijze in te dienen. Het Bondsbestuur heeft een zienswijze opgesteld waarin het bestuur van Amstelglorie zich kon vinden. Als bestuur hebben wij zelf een korte, aanvullende zienswijze ingediend. Bekijk de ingediende zienswijzen via onderstaande links:


Ontwikkelingen rond planvorming Nieuwe A2 Entree

Lees de mail (dd 15 sept 2019) rondom de actuele stand van zaken, verstuurd aan alle tuinders.

Dinsdag 21 mei vond in het gemeentehuis van de gemeente Ouder-Amstel een
informatiebijeenkomst plaats met als onderwerp: Nieuwe A2 Entree. Lees hier de uitnodiging. Het bestuur heeft deze bijeenkomst bezocht en houdt uiteraard verdere ontwikkelingen in de gaten. Op deze informatieavond werden de resultaten van een haalbaarheidsonderzoek gepresenteerd. De conclusies uit dit onderzoek zijn:
– verkeerskundig is een nieuwe A2 entree haalbaar;
– er is voldoende ruimte voor verder plan- en besluitvorming.

De nieuwe A2 Entree omvat een pakket maatregelen, onder meer om de te verwachten toename van verkeersdrukte op het laatste stukje van dit traject tegen te gaan. Als de plannen doorgaan, houdt de A2 in de toekomst op bij knooppunt Amstel. Het verkeer richting Utrechtsebrug wordt afgewikkeld via een nieuwe afslag nét voor knooppunt Amstel, die aansluit op de Van der Madeweg en de Joan Muyskenweg. Het overbodig geworden stuk A2 tussen knooppunt Amstel en Utrechtsebrug wordt ontmanteld. De nieuwe A2 Entree zou rond 2028 moeten worden gerealiseerd.
De plannen voor een eventuele Nieuwe A2 Entree raken zowel de gemeente Amsterdam als de gemeente Ouder-Amstel. Daarom worden de conclusie van dit onderzoek in beide gemeentes besproken:
– Gemeente Ouder-Amstel: 28 mei in de commissievergadering (commissie grote projecten, inspreken mogelijk) en op 6 juni in de Raadsvergadering
– Gemeente Amsterdam: 4 juli, raadscommissie Mobiliteit, Luchtkwaliteit en Duurzaamheid, (inspreken mogelijk, meld je aan)

In de zomer van 2020 zal dan verdere besluitvorming plaatsvinden.
Lees hier de Intentieverklaring Nieuwe A2-Entree Amsterdam op basis waarvan het
haalbaarheidsonderzoek is uitgevoerd.


Zuidasdok

De eerder aangekondigde bomenkap langs de A10 ten behoeve van Zuidasdok heeft nog niet plaatsgevonden. Het project heeft vertraging opgelopen, waardoor Zuidasdok heeft besloten om het kappen van de bomen uit te stellen tot het volgende kapseizoen, dat 
november 2019 begint.