Begin januari was het clubhuis van Amstelglorie gevuld met een clubje enthousiaste knutselaars. Kinderen gingen aan de slag met natuurlijke materialen om een maquette van hun favoriete (natuur)speeltuin te maken. Met takjes, zand en klei en zelf verzamelde spulletjes van bos, strand en park maakten ze speelse ontwerpen.
Om een impressie te krijgen van hoe kinderen zelf denken over spelen in het groen, heeft de speeltuinwerkgroep een knutselmiddag georganiseerd. Ze nodigden kinderen tussen ca. 5 en 12 jaar uit om hun ideeën om te zetten in een zelfgeknutselde maquette. Vijftien enthousiaste ontwerpers in spe kwamen naar het clubhuis.
Kleien, knopen en kneden
Martin van de Natuur en Milieu Educatie op Amstelglorie gaf een korte introductie. De kinderen zaten inmiddels al op het puntje van hun stoel en toen ze groen licht kregen stoven ze op de zandhopen af. Er was voor elk groepje kinderen een omgekeerde tafel met zand waarop ze de maquette van hun ideale natuurspeeltuin konden maken met materialen uit de natuur. Veel kinderen hadden in de vakantie zelf ook natuurlijke spulletjes gezocht. Ook zochten ze ter plekke op de speelweide en in het bos naar bruikbaar materiaal. Gretige kinderhanden gingen aan de slag met zand, klei en aarde. Er werd geknipt, gekneed, geknoopt en gegraven. Wat een onstuimige creativiteit en puur enthousiasme!
Martin had verteld over de dieren die op Amstelglorie leven en de kinderen hebben daar in hun ontwerp rekening mee gehouden. Zo werden er huisjes voor egels geknutseld en hotels voor kleinere beestjes. Maar ook het overzicht voor het grote ontwerp hielden ze in de gaten. Het ontbrak de deelnemers niet aan inspiratie, zo bleek uit de ontwerpen die ontstonden.
Van chocomel van Ekoplaza tot Jantje Beton
Dankzij de sponsering van Ekoplaza in de Scheldestraat konden we tussendoor even pauzeren met heerlijke warme chocolademelk en een koekje. Hierna zetten de knutselaars de puntjes op de i en ronden hun maquettes af. Martin maakte ondertussen een video waarin de kinderen uitleggen wat ze hebben ontworpen en hoe ze nagedacht hebben over het gebruik ervan. Het heeft een schat aan informatie opgeleverd die de Speeltuin-werkgroep inspireert en zal helpen bij de subsidie-aanvraag voor een nieuwe speeltuin bij Jantje Beton.
Knutselaars en meedenkers let op!
Houd allemaal de Amstelglorie site in de gaten want wie weet hebben we jullie hulp weer nodig om mee te denken. Voor wie niet kan wachten, geef je nu al op voor ‘de Speeltuinbende’. Dan kom je in de club die speeltuinen gaat beoordelen.
Geef je op via: speeltuin.amstelglorie@gmail.com
7 januari 2017,
verslag van Olga van Steenwijk, speeltuin-werkgroep