Selecteer een pagina

Tips & Trics: slakken diervriendelijk bestrijden

Compostbakken

Al zie je ze liever niet, slakken maken deel uit van het ecosysteem van je tuin. De diertjes zijn de grote opruimers in de natuur. Behalve vers groen eten ze ook dode bladeren en ander tuinafval. En ze zijn op hun beurt weer voedsel voor vogels en egels in de tuin.

Maar goed: in jouw tuin zijn ze vaak veel teveel aanwezig en eten al je jonge plantjes op. Je verzint vast al van alles om van de diertjes af te komen. Als je nog niet de juiste remedie gevonden hebt, staat hieronder wellicht de ultieme – diervriendelijke – tip.
En lees ook over de no-go slakkenbestrijding.

Voorkom slakken
Controleer de aarde in je tuin op slakkeneitjes. Je kunt het probleem maar beter voor zijn! Als je de aarde goed bekijkt, kun je hoopjes kleine witte eieren zien die je gemakkelijk kunt weggooien.

Plant sterkgeurende (smakende) planten
Plantensoorten die een sterke geur afgeven, hebben een natuurlijke, duurzame verdrijvende werking op slakken: oostindische kers, salie, tijm, tomaat, goudsbloem, geranium, klimop, daglelie, viooltjes en varens.
Je kunt trouwens ook slakken weglokken van je favoriete plantjes door voorkeurrsplanten van slakken in de buurt te zetten, zoals de hosta (hartlelie), iberis (scheefbloem), ligularia en verschillende slasoorten (uitgezonderd rucola).

Knoflookextract en kopermetaal
Knoflook is giftig voor slakken. Knoflookplanten zullen ze omzeilen. Ook mijden ze plaatsen en planten die met knoflook-extract zijn bespoten. Een voordeel is dat bespoten eitjes niet meer uitkomen als ze bespoten zijn met knoflook-extract
Kopermetaal schijnen slakken ook niet van te houden. Er zijn speciale koperstrips verkrijgbaar die je om potten kan plakken om te voorkomen dat de slakken omhoog kruipen.

Paneermeel & meloen
Strooi paneermeel op een open plek om de slakken te lokken. Ze komen er snel op af, waarna je ze kunt vangen en op een andere plek ver van je tuin weer uitzetten. Ook kun je ze vangen door een meloen uit te hollen en in de tuin te leggen. Ze vinden de meloen lekker die bovendien als schuilplaats kan dienen. ’s Ochtend kun je de slakken in de meloen vinden en elders uitzetten.

Plastic hulsjes en scherp zand
planten kun je ook duurzaam beschermen door er een huls omheen te plaatsen. Denk daarbij aan een plastic limonadefles of iets dergelijks.
Ook scherp zand, grind of koffiedik rondom je plantjes kan slakken op afstand houden. Ze kruipen er niet graag overheen.

Biologische slakkenkorrels en bier
Gewone slakkenkorrels zijn niet alleen slecht voor slakken, maar ook schadelijk voor vogels, egels, huisdieren en mensen. Veel beter is het om voor biologische slakkenkorrels te kiezen. Deze bevatten ijzer en fosfaat en hebben als gevolg dat slakken niet meer eten en sterven.
Biervallen werken ook goed. Graaf lege bakjes of glazen potjes in tot de rand en vul ze daarna met een laagje bier. De slakken gaan naar het bier toe en drinken zich dood. Wel regelmatig de potjes leeggooien.

Parasiterende aaltjes
De aaltjes zijn natuurlijke vijanden van slakken. Je kunt ze uitgieten in water op plaatsen waar slakken veel voorkomen. Het beste doe je dit ook aan het begin van het tuinseizoen. Geïnfecteerde slakken stoppen met eten en na 7 tot 21 dagen sterven ze. De aaltjes zijn onschadelijk voor mens en dier. Deze manier valt onder biologische en duurzame plaagbestrijding.

Natuurlijk vijanden
Vergeet niet gebruik te maken van de natuurlijke vijanden van slakken. Lok vogels (merels, lijsters, spreeuwen en eksters), egels en eventueel eenden naar je tuin: ze zullen zich tegoed doen aan je slakken.

Gebruik geen zout en chemische middelen
Het is een trucje uit grootmoeders tijd om slakken te bestrooien met zout. Slakken kunnen absoluut niet tegen zout. Maar het is een enorm dieronvriendelijke manier. De slak wordt door het zout letterlijk langzaam weggevreten, omdat het zout al het water uit de slak onttrekt. Uiteindelijk blijft er van de slak alleen een beetje slijm over. Het is een gruwel om deze manier toe te passen, dus kies niet voor deze manier.
Ook chemische bestrijding is ongewenst. Als je slakken chemisch bestrijdt, kunnen ook vogels en egels ziek worden en verdwijnen daarmee uit je tuin.