Welkom bij de
Amstelglorie Academie

Hier vind je informatie over de educatie die plaatsvindt op volkstuinpark Amstelglorie. Van lezingen tot cursussen, van workshops tot educatieve films. Voor tuinders, natuurliefhebbers en alle andere Amsterdammers, van jong tot oud.

De Academie is opgericht in 2023, maar het tuinpark heeft al een rijke geschiedenis als het gaat om educatieve activiteiten. Op de Hemkerhof kunnen kinderen en hun ouders workshops wildplukken volgen en worden er met regelmaat moestuincursussen georganiseerd. Een enthousiaste groep van vrijwilligers verzorgt voedseleducatie aan kinderen van basisscholen in de omgeving. De imkers op het tuinpark geven informatie over welke planten het meeste voedsel voor de bijen produceren. Jon, onze wilde-bijenman, geeft rondleidingen over het park waarbij hij enthousiast vertelt over de vele soorten wilde bijen die op ons park hun thuis hebben gevonden. Ook kun je op Amstelglorie activiteiten vinden die georganiseerd worden door de KNNV en IVN.

Wil je op de hoogte blijven onze activiteiten?

Heb je ideeën voor een lezing of workshop, laat het ons weten:

Komende evenementen

Lezing Radiovrouw

Door Jeannette Parramore,
jarenlang een vertrouwde stem in Vroege Vogels
Zondag 29 september, 15:00 uur

LEES MEER

Lezing Het groen van Amsterdam

Door stadsecoloog Geert Timmermans
Let op, gewijzigde datum:
Woensdag 10 juli, 20:00 uur

LEES MEER

Lezing De Onderwereld van de Tuin

Door Romke van der Kaa
Zondag 12 mei, 15.00 uur.

LEES MEER

Binnenkort meer…

Boeiende & leerzame evenementen

Houd deze pagina in de gaten!

Bekijk ook de:

Waarom zingen vogels?

Verslag lezing door Dick de Vos, mei 2023

Begin mei was de eerste lezing op Amstelglorie, georganiseerd door de Amstelglorie Academie. De aftrap was voor vogelkenner Dick de Vos. Hij trof een volle zaal met toehoorders, gekomen om antwoord te krijgen op de vraag ‘Waarom zingen vogels?’.

Dick bracht ons terug in de geschiedenis: naar oude mythen waarin mensen werden veranderd in zingende vogels. In de Middeleeuwen was de algemene aanname dat vogels zingen om god te eren. Terloops vertelde Dick ook enkele taal-weetjes. Bijvoorbeeld over de oelewapper, oftewel het uilskuiken. De uil heette vroeger namelijk oel, daarna uul om later onze uil te worden.

 
Zo kwamen we uit bij hedendaagse wetenschappelijke bevindingen. We leerden dat vogels tegelijkertijd kunnen in- en uitademen zodat zij kunnen zingen zoals geen ander. Dat ze soms agressief ‘roepen’ als ze hun territorium willen verdedigen tegen een indringer, maar dat ze het naar hun directe buurman iets rustiger aandoen. Ook het vrouwelijke roodborstje zingt, in tegenstelling tot veel andere vrouwtjes-vogels. Ze doet dat in de herfst wanneer de vogels uit het noorden komen en een stukje grond proberen te bemachtigen.
 

Dick liet vele vogelgeluiden horen. Bijvoorbeeld de spreeuw die imitaties doet. Zij doen dit waarschijnlijk om andere vogels in verwarring te brengen. Ook de gaai imiteert: hij doet de buizerd na. De absolute wereldkampioen imiteren is de Australische liervogel (superb lyrebird). Je kunt die zelf beluisteren bijvoorbeeld via de Bird Call Xeno-app. Op YouTube is een leuke video van de bijzondere liervogel te zien.

Op een vraag uit de zaal wat Dicks favoriete vogel is, antwoordde hij: “Misschien wel de merel, maar eigenlijk is mijn favoriete vogel altijd de volgende vogel.” En zo gingen een aantal bezoekers na de lezing met Dick richting het talud van de A10 in de hoop daar een ‘volgende vogel’ te horen, in dit geval de nachtegaal. Sommigen met een boek dat ze van Dick hadden gekocht onder de arm om thuis en vooral in de buitenlucht nog meer kennis op te doen.