Tuinpark Amstelglorie oogst internationale natuurprijs

 

Volkstuinpark Amstelglorie uit Amsterdam heeft op het internationaal seminar voor hobbytuinders eind augustus in München het Erediploma ontvangen voor Natuurlijk Tuinieren.

 

AVVN-voorzitter Chris Zijdeveld: Wij zijn er bijzonder trots op dat Amstelglorie, een van de initiatiefnemers van het natuurlijk tuinieren in Nederland, nu ook internationale erkenning heeft gekregen. Amstelglorie is al jaren toonaangevend bezig op het gebied van natuurontwikkeling en behoud. Het aardige is dat het vanuit de leden zelf, van onderaf is aangezwengeld. Die inzet heeft zich verleden jaar vertaald in het behalen van het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren. De Amsterdamse club wist toen de hoogst haalbare kwalificatie te behalen en is daarmee officieus Nederlands meest natuurvriendelijk onderhouden en beheerde tuinenpark.

 

Het Erediploma wordt om de twee jaar uitgereikt door het Office International du Coin de Terre et des Jardins Familiaux. Dit is de Europese hobbytuinorganisatie met in totaal ruim 3 miljoen leden. Alleen al om voor het Erediploma genomineerd te worden, moet een tuinenpark van goeden huize komen. Men moet volgens de internationale en landelijke criteria het natuurlijk tuinieren bij de verenigingsleden stimuleren en voorbeeldprojecten in gang gezet hebben.

Een trotse Wim Hemker van Amstelglorie toont het Erediploma. Chris Zijdeveld kijkt rechts lachend toe.

Dat Amstelglorie het Erediploma uiteindelijk ontving, heeft zij mede te danken aan het feit dat zij op zeer brede schaal en met nimmer aflatend enthousiasme ecologisch waardevolle resultaten heeft bereikt: Een paddenpoel die een lust voor het oog is, een amfibieënheuvel, takkenrillen en hagen die door het hele park slingeren, wilde bloemenweides, gefaseerd maaibeheer, sloten vol met dierlijk leven, kleurige en fleurige oevers, bosjes voor vogels, nectarrijke bloemen voor vlinders, noem maar op. In Amstelglorie is het goed toeven voor plant, dier en mens.

Door natuurvriendelijk tuinieren op tuinparken krijgen gemeenten een groot aantal hectares natuurrecreatiegebied binnen hun grenzen. De groene longen van de tuinparken helpen de stad leefbaar te houden. “Natuur- en milieubewust tuinieren doe je vanuit een maatschappelijke betrokkenheid. Ook kunnen we er aanslagen mee afweren, het is namelijk een belangrijk wapen tegen de nimmer aflatende druk van woningbouw”, aldus Zijdeveld.

Dat is hard nodig, zelfs voor Amstelglorie. Hoewel het ligt in een gebied dat is opgenomen in de plaatselijke ecologische infrastructuur, zijn er aanwijzingen dat de toekomst van het tuinenpark ter discussie staat. De landelijke en nu de recente internationale natuurprijs zijn dan ook welkome aanwinsten voor de volkstuinders.

 

Bron: AVVN (Herman Vroklage) 30-09-2001