Selecteer een pagina

Regels en controle
De gascommissie, bestaande uit tuinder Bert en zijn schoonzus Karin, doen de gascontroles op Amstelglorie. Zij bezoeken de tuinen en controleren de gasslangen en gaskisten. Maar let op: het is je eigen verantwoordelijkheid om goed materiaal te gebruiken en dit goed aan te sluiten.

Hieronder enkele tips van Bert om je gasgebruik veilig te houden

  • Controleer zelf je gasslangen op geldigheid (er staat een datum op de slang).
    Let op het formaat van de datum. Soms staat er een alleen een productiedatum op, bijv Q3 2019. Vanaf die datum (3e kwartaal van 2015) moet de slang binnen vijf jaar worden vervangen. Tegenwoordig is het meest gangbare dat er een uiterlijke datum vermeld staat waarop de slang vervangen moet zijn. Dan staat er <to be replaced before (kwartaal)/jaartal)>, dus bijv Q1 2023.
  • Vervang de slang op tijd. Je kunt bij de tuinartikelen-winkel terecht voor nieuwe gasslangen en klemmen.
  • Hou de gasslang buiten zo kort als maar mogelijk is. Meer dan meter valt af te raden.
    Bescherm de slang buiten bijvoorbeeld met een huls van schuim, die ook gebruikt worden om CV buizen te isoleren. Kan er zo overheen worden geschoven.
  • Gasflessen moeten beschermd worden tegen weersinvloeden, en moeten in een gaskist staan.
  • Controleer of de gasslang in z’n geheel over de aansluiting is geschoven, en draai dan de klem goed aan. Dat gaat soms erg lastig. Een heel klein toefje afwasmiddel helpt dat de slang wat soepeler over de aansluiting kan worden geschoven.
  • Met zeepsop kan gecontroleerd worden of de aansluiting lekt, doe er wat zeepsopbellen op, en kijk of de bellen niet “groeien”.  Is dat wel het geval, dan lekt er toch wat gas uit de aansluiting. Ongetwijfeld overbodig om te melden, maar ik doe het toch; controleer het nooit met een aansteker of andere vuurbron!!
  • Controleer ook je binnenslang in je huisje en vervang deze op tijd! Deze kan niet door de controleploeg gecheckt worden, dus dit moet je echt zelf in de gaten houden.
  • Doe je gaskist niet op slot. Als je iets wil doen tegen diefstal, maak je gasflessen dan aan elkaar vast met een kettingslot.
    Als de gasflessen in een grotere kist staan, zorg ervoor dat ze niet worden bedekt met andere spullen in de kist. De brandweer moet ten allen tijde, ongehinderd door andere objecten, bij de gasflessen kunnen.
  • Zorg dat er onderin de gaskist ventilatiegaten zitten, een paar gaten voldoet.
    Gas is zwaarder dan lucht, mocht er toch een lekje (ontstaan) zijn, dan loopt de kist vol gas. Vandaar de ventilatie onderin, het gas kan dan ontsnappen.
  • Zet je gasflessen niet in de volle zon.
  • Voorkom een meterslange slang buiten het huis. Vervang het door een pijp/buis, die hoeft ook niet vervangen te worden! Of verplaats de gaskist zodanig dat het niet nodig is.
    Kan het echt niet anders, bedek dan de slang met isolatiemateriaal (bijvoorbeeld schuimisolatie dat ook wordt gebruikt voor CV-buizen). Het weer heeft namelijk veel invloed op een onbeschermde slang.

Gasflessen kopen en lege flessen inleveren
Je kunt bij de Parkwinkel terecht om een volle gasfles te kopen en je lege fles weer in te leveren. Gedurende het seizoen kan dat tijdens openingstijden van de Parkwinkel. Buiten het seizoen zaterdags van 12-13 uur.