TuinPark Amstelglorie

Adres: Jan Vroegopsingel 7, 1096 CN Amsterdam, 020 - 6 936 228

Bereikbaarheid per openbaar vervoer:      15 minuten lopen vanaf

eindhalte tramlijn 25 (Pres. Kennedylaan) of  metrohalte Overamstel

Op enkele minuten fietsen van de stedelijke bebouwing van Amsterdam, nét over de Utrechtsebrug, ligt Amstelglorie. Ontwikkeling, opbouw, beheer en onderhoud van dit gebied van 21 hectare is allemaal het werk van de tuinders.  Amstelglorie heeft met name voor (school)kinderen, mensen die geïnteresseerd zijn in tuinieren en natuur(ontwikkeling), ouderen en  mindervaliden veel te bieden. Er is een groot oppervlak aan "algemeen groen" dat vrij toegankelijk is voor wandelaars en fietsers. Hoewel Amstelglorie een volkstuincomplex is, lijkt de term NatuurTuinPark dan ook eigenlijk toepasselijker.

NatuurTuinPark Amstelglorie

Amstelglorie heeft zich sinds het ontstaan in 1953 ontwikkeld tot het leefgebied van een grote verscheidenheid aan planten en dieren, die niet in ieder willekeurig volkstuincomplex of park voorkomen. Je kunt er meer dan 40 soorten vogels tegenkomen, zoals uilen, fazanten, kuifmezen of een ijsvogeltje. Ook leven er onder andere libellen, vlinders, kikkers, salamanders, muizen, hazen en vleermuizen. Er is een stuk bos met onder meer daslook. In de sloten en singels (met een totale lengte van 5,5 km) is een rijke verscheidenheid aan waterleven te ontdekken. Amstelglorie behoort bovendien tot de Hoofdgroenstructuur van Amsterdam.

Aan Amstelglorie is als eerste tuinpark in Nederland de hoogst mogelijke kwalificatie voor Natuurlijk Tuinieren toegekend. Dit houdt onder meer in dat de natuurwaarden van het gebied actief worden beschermd. Zo worden er op het algemene deel geen bestrijdings-middelen of kunstmest gebruikt. Ook zijn er inmiddels verschillende  kleinschalige natuurontwikkelingsprojecten gerealiseerd, waaronder de wespenflat, de paddenpoel, de amfibiën-overwinteringsheuvel, takkenwallen, natuurvriendelijke oevers en het IJsvogellandje. Amstelglorie is tevens een belangrijke leverancier van zaden van wilde planten aan de Nationale Proeftuin (zie onder Meer informatie). Ook in Europees verband is Amstelglorie een topper op het vlak van natuurlijk tuinieren, hetgeen mag blijken uit de onderscheiding die daarvoor in 2001 is uitgereikt. De voorbeeldfunctie blijkt ook onder meer uit het feit dat zowel de Amsterdamse VVV als de landelijke volkstuinvereniging AVVN (inter)nationale groepen naar Amstelglorie doorverwijst voor een rondleiding. Belangstellenden uit de hele wereld (tot Japan aan toe!) komen op Amstelglorie een kijkje nemen.

Daarnaast is er een scholenproject, waarbij kinderen van enkele basis-scholen onder leiding van tuinders van Amstelglorie kennismaken met de planten en dieren op het park.

 

NatuurTuinPark Amstelglorie

 

Op Amstelglorie zijn 440 tuinen, die voor het over-grote deel worden gebruikt door bewoners van boven-woningen in nabijgelegen stadswijken: Zuider-Amstel, Oost/Watergraafsmeer en Oud-Zuid. De tuinen (met een oppervlakte van gemiddeld 275 vierkante meter) zijn zeer gevarieerd: van moes- en siertuinen tot natuur- en bostuinen. Amstelglorie is een sterke en actieve vereniging. Gedurende het tuinseizoen verricht iedere week een groep van ongeveer 65 tuinders werkzaamheden zoals het onderhouden van het openbare groen, de paden, de waterwegen, de machines, het gereedschap en de gebouwen. Daarnaast is er een groep tuinders die ‘s zomers en ‘s winters buiten de verplichte werkuren op het park vrijwillig werk doet en zonder wie het niet mogelijk zou zijn een park met deze kwaliteit te beheren.  

Amstelglorie heeft een belangrijke sociale functie voor zowel tuinders als anderen: men kent elkaar en maakt een praatje. Op Amstelglorie worden ‘tuingebonden’ activiteiten georganiseerd (zoals bloemschikken en natuurexcursies) maar ook kan men meedoen aan activiteiten zoals tekenen, beeldhouwen, schilderen, klaverjassen, jeu de boules, jazz & blues en andere gezellige bijeenkomsten. Befaamd zijn de jaarlijkse lampionnenoptocht en het bloemencorso voor de kinderen. Daarnaast zijn veel leden actief in het bestuur, werkgroepen en commissies.

Het zogeheten "Logeerhuisje" is een tuin met rolstoelgeschikt huisje, dat geheel door tuinders is gebouwd en onderhouden wordt. Hier kunnen gehandicapten en mensen uit verzorgings- en verpleeghuizen gedurende het hele tuinseizoen tegen een geringe vergoeding een week verblijven.

 

 

NatuurTuinPark Amstelglorie

 

Amstelglorie is overdag voor iedereen vrij toegankelijk. Veel buurt-bewoners, kinderen van  kinderdagverblijven en werknemers van naburige bedrijven en kantoren maken dan ook dankbaar gebruik van de mogelijkheid om een wandeling of fietstochtje te maken over het terrein (6 km aan paden, waarvan 4 km doorlopend) of er op een andere wijze te recreëren. Op verschillende plekken kan men op een bankje neerstrijken om van de omgeving te genieten en in de zomermaanden zijn versnaperingen verkrijgbaar bij de toko.

Voor mensen die slecht ter been zijn is een rolstoel te leen (zie voor informatie: het EHBO-bord bij de ingang) en onder de 'paddestoel' bij de ingang is een plattegrond met wandelroute beschikbaar met informatie over de natuurontwikkelingsprojecten.

Voor tuinders, buurtbewoners en andere geïnteresseerden worden lezingen gehouden  en worden er excursies en andere activiteiten georganiseerd.

Er is een speelveld en een aantal speeltoestellen, en daarnaast biedt het geheel autovrije gebied aan kinderen volop mogelijkheden om bijvoorbeeld hutten te bouwen, te (leren) fietsen en de natuur te ontdekken.

 Onze website bevat een schat aan lees- en kijkenswaardige onderwerpen.

 

Veel plezier op onze site.