B A M B O E

Bamboe is prachtig. De fraai gevormde bladeren ritselen mysterieus bij ieder zuchtje wind. De aparte vorm van het blad brengt diversiteit in de tuin en is het ook nog eens een plant die het hele jaar door groen blijft. Daarnaast groeit bamboe over de hele wereld, zijn de jonge scheuten eetbaar – en niet alleen voor de panda – en de takken worden als bouwmateriaal gebruikt omdat het licht en sterk tegelijkertijd is.

Bamboe is hip. In steeds meer tuinen staat bamboe. Ook nemen steeds meer tuincentra bamboe in hun assortiment op. Reden voor Jasper Wiedeman van de WBC, bamboe liefhebber pur sang om iets meer over bamboe te vertellen en wat tips te geven betreffende aanschaf en onderhoud.

Grof gezegd bestaan er drie hoofdsoorten bamboe die ieder weer hun eigen ondervarieteiten hebben. De (pseudo)Sasa, te herkennen aan het brede blad. De Phyllostachus waarvan de stengels eruit zien als een vishengel en de Fargesia met dunne sprieten als stengels waaraan kleine schilletjes zitten. Fargesia

De Fargesia plant zich voort door middel van pollen en is dus geen woekeraar en kan in de volle grond gepland worden. Uiteraard groeit de plant wel, maar maakt geen onverwachte uitlopers. De Fargesia is in zeer veel prachtige variëteiten te verkrijgen.

De (pseudo)Sasa en de Phyllostachus zijn echte woekeraars en is het noodzakelijk dat de rhizomen (= wortelstokken) in toom worden gehouden omdat ze ondergronds gaan wandelen. Ze kunnen meters ver van de plant weer omhoog komen en nieuwe scheuten vormen, die zelfs in staat zijn bestrating op te tillen of de vijver lek te prikken.

Om dit woekeren tegen te gaan zijn zogenaamde begrenzers te koop van zeer dik en zwaar plastic materiaal. De begrenzer moet een gesloten en verankerde cirkel zijn rondom de hele plant en 50 cm diep ingegraven zijn.  Daarnaast moeten ze een centimeter of 5 boven de grond uitsteken omdat de wortelstokken zich ook wel eens bovengronds willen begeven. Het verwijderen van de wortelstokken en van teveel bamboe is een zeer zware klus die bovendien niet geheel ongevaarlijk is. De stam en de bladeren zijn heel scherp en kunnen het hoornvlies beschadigen. Draag daarom ook altijd een veiligheidsbril bij het verwijderen van bamboe.

Wanneer men toch deze woekerende soorten in de tuin wil, is het de bedoeling dat men zelf voor een juiste begrenzer zorgt. Wanneer dit niet gebeurt en de tuin wordt verkocht, of de buren hebben last van de bamboe dan moet de tuinder zelf zorgen voor verwijdering van de bamboe. Dit is een heel zware klus die de WBC niet op zich neemt.
Weet u niet goed welke soort u in de tuin heeft staan, of zijn er vragen over de begrenzer, neemt u dan contact op met Jasper Wiedeman of een andere medewerker van de WBC.
aat u zich in ieder geval goed informeren voordat u tot koop overgaat. Eens in de zoveel jaar bloeit de bamboe. Bamboe, van dezelfde soort, bloeit over de hele wereld vrijwel tegelijkertijd. Bamboe die bloeit, sterft af en wordt daarmee waardeloos. 
Phylostachus

Veel tuincentra kopen partijen bamboe op waarvan binnen korte tijd de bloei verwacht wordt en bieden deze tegen afbraakprijzen aan. Weggegooid geld. Laat u daarom altijd informeren door een bamboe specialist. Op www.bamboe.startpagina.nl staat heel veel informatie. Er zijn zelfs centra uitsluitend gespecialiseerd in de Fargesia soort. Zo wordt de juiste bamboe kiezen wel heel makkelijk!

Druk op printregel om dit artikel af te drukken   

P R I N T

Het emailadres van de Werk- en Beplantingscommissie is wbc@amstelglorie.nl

Maart 2007