Selecteer een pagina

Invasieve exoten: de Halsbandparkiet

invasieve exoot halsband parkietIs de Japanse duizendknoop op Amstelglorie nog een lokaal verschijnsel, de halsbandparkiet kun je werkelijk overal op het tuinpark tegenkomen. Ze scheren vaak in groepjes door de lucht en houden via hun gekrijs contact met elkaar. Deze groene vogels, die vanuit India en Afrika hier als kooivogel zijn geïmporteerd, voelen zich hier al sinds de jaren ’60 aardig thuis en zijn gestaag bezig om vanuit de Randstad de rest van Nederland te veroveren.

Toegegeven, ze zien er mooi uit. Maar goed, dat  geldt voor zo’n beetje alle exotische dieren en planten die we aanschaffen om in een kooi, aquarium, terrarium, vijver of tuin te stoppen. We willen iets moois om naar te kijken. Ook de Japanse duizendknoop ziet er mooi uit. Maar daarvan is nu voor iedereen wel duidelijk dat hij schadelijke effecten heeft. De effecten van de halsbandparkiet zijn minder zichtbaar. Wel hoorbaar overigens: er zijn mensen die willen verhuizen omdat ze gek worden van het gekrijs. In de winter gaan de halsbandparkieten namelijk met z’n honderden in een boom overnachten, en het lawaai gaat dan de hele nacht door. En onder die boom komen dan uitwerpselen te liggen, met bacteriën die psittacose ofwel papegaaienziekte kunnen veroorzaken.

Maar effecten voor de natuur heeft deze invasieve exoot ook. De halsbandparkiet broedt in boomholten, en daarbij heeft hij qua hoogte en afmetingen van die holte precies dezelfde voorkeur als de boomklever. De halsbandparkiet betrekt de boomholte echter al in januari en de boomklever moet dus uitwijken naar een minder geschikte plek. Zie bijvoorbeeld dit animatiefilmpje, vanaf 1:06.  In die boomholte kunnen ook vleermuizen overwinteren, en dan zal de halsbandparkiet ze verjagen. Ook is al gesignaleerd dat halsbandparkieten nestkasten innemen die bedoeld zijn voor gierzwaluwen. Verder houden halsbandparkieten erg van boomknoppen, met tot gevolg dat bijvoorbeeld een aantal kastanjes langs de Hofvijver moest worden gekapt. En ze houden er ook van om fruit aan te pikken. Dat is niet alleen vervelend voor de tuinders op Amstelglorie, maar ook een steeds grotere schadepost voor fruittelers.

Wat kun je als tuinder hieraan doen? Niet veel, maar wel iets. Als je in de winter de vogels bijvoert, bied het voer dan op zo’n manier aan dat de halsbandparkieten er niet bij kunnen. Wil je weten hoe je dat werkt, bekijk dan even dit filmpje.  Je slaat dan twee vliegen in één klap. Ten eerste kunnen de inheemse vogelsoorten al het aangeboden voer eten, in plaats van maar deel daarvan. En de halsbandparkieten zullen het moeilijker krijgen om aan hun kostje te komen, waardoor mogelijk de groei van de populatie wat geremd wordt.

Bekijk ook info over andere invasieve exoten: