Selecteer een pagina

Natuurvriendelijke projecten

Misschien is het je al opgevallen: her en der op Amstelglorie ontstaan natuurvriendelijke projecten, zoals de bloemenweide bij het speelveld, een bloemenstrook langs het water op de Kastanjelaan en in de grasrand van de Elzenlaan een dode boomtuin. Op de Hemkerhof hebben we een voedselbos-strook en bij het parkeerterrein een broeihoop. En op vijf plekken, her en der verdeeld over het park staan prachtige (wilde) bijenhotels, gemaakt door tuinder Jon. Als je geluk hebt, ontmoet je Jon bij een van zijn hotels en vertelt hij je meteen een paar interessante weetjes over de hotel-bewoners.

Dode bomenlint | Elzenlaan

Afstervend hout heeft een grote waarde voor allerlei insecten. En omdat er op de Elzenlaan een tweetal dode bomen stond, is daar nu dode bomen-tuin ontstaan in de grasstrook. Het idee komt bij tuinder Daniëlle vandaan, die graag meer leven wilde in de brede grasstrook langs het pad. Samen met wilde bijenexpert Jon en tuinder Helma bedacht Daniëlle een invulling voor de grasstrook: een boomstammen lint met veel inheemse planten. De bomentuin die nu gecreëerd is, ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook erg aantrekkelijk voor insecten en kleine beestjes. Eén dode boom blijft er als stam staan, want ook daarin gebeurd van alles (soms 3 spechten tegelijk!). Van de takken heeft Jon een schitterend vlechtwerk gemaakt.

Solitaire bijen voelen zich thuis op Amstelglorie | diverse plekken

Op een aantal plaatsen heeft tuinder Jon, onze solitaire bijenspecialist, bijenhotels gebouwd waar allerlei verschillende bijen en hun parasieten huizen. Deze plekken zorgen voor een grote biodiversiteit, een aantal soorten staat op de rode lijst van bedreigde soorten en hebben bij ons een goede habitat. Jon is een specialist en inventariseert de solitaire bijen op het park. Er zijn maar liefst 53 verschillende soorten solitaire bijen gevonden! Dit is het hoogste aantal soorten op een locatie tot nog toe in heel Amsterdam. Dit resultaat onderstreept het unieke en waardevolle karakter van ons tuinpark als onmisbare schakel voor Amsterdam voor het behoud van biodiversiteit. Verspreid over het park vind je 4 grote wilde bijenhotels, bij de hoofdingang, aan de rand van het speelveld, op de Maluslaan naast het logeerhuis en op de Hemkerhof. Lees meer

Speciale plekjes voor andere kleine bewoners | diverse plekken

De paddenpoel is in het kader van natuurlijk tuinieren aangelegd. Er is een ondiepe vijver gegraven met natuurlijke oevers en een verbinding met de sloot. Elk jaar ligt er weer kikkerdril in en de poel wordt natuurvriendelijk onderhouden door 1 van onze tuinders.

Op verschillende plekken in het algemeen groen zijn insectenlinten aangelegd ter bevordering van het insectenleven. Hier zijn inheemse bij- en insectvriendelijke planten gezaaid. Naast dat het er fraai uitziet gonst het in de lente en zomer van de kleine diertjes. Deze plekken worden ook bij de educatie gebruikt om de kinderen kennis te laten maken met het insectenleven.

Bij de staart van de slang is een amfibieënheuvel gecreëerd. Hier werd vroeger illegaal puin gestort en met zo’n 20 betrokken tuinders is er een amfibieënheuvel gemaakt middels een workshop van een deskundige. In deze heuvel zitten overal gaten en holen voor de amfibieën die daar rondom de sloot leven.

Het reigersdijkje is een bijzondere plek op Amstelglorie omdat hier kwelwater in staat en het is niet aangesloten op de sloot. Dit betekent dat er uitzonderlijk schoon water in staat wat uiteraard gunstig is voor het plant- en dierenleven aldaar. Ook deze plek wordt voor de educatie gebruikt.

Voedselbos en moestuin

Een ander mooi initiatief is het voedselbos op de Hemkerhof, opgezet door tuinder Olga samen met buurtgenoot Anne. Het ‘bos’ is een rand langs de sloot van 200 m2. Er is nu al veel te zien en straks veel te oogsten. Een andere bekende van Amstelglorie, Toos Tuin, onderhoudt de moestuin van Hemkerhof en is er regelmatig te vinden. Wil je meer weten, eens komen kijken of meewerken aan het voedselbos of de moestuin? Je bent van harte welkom:

Olga en/of Toos Tuin zijn aanwezig op:
Maandag tussen 11:00 – 13:00
Woensdag alle oneven weken tussen 14:00 – 17:00
Zaterdag de laatste van de maand tussen 12:00 – 17:00

Vrijwilliger is aan het tuinieren in het voedselbos op Amstelglorie
Lekker tuinieren in het de Voedselstrook op de Hemkerhof

Broeihoop

Tuinder Olga verzamelt mest waarmee ze achter de parkeerplaats een broeihoop maakt. Een broeihoop? Ja, een berg mest, takken en aarde die gaat broeien en een temperatuur van ongeveer 30 graden kan bereiken. Het doel is een broedplaats te bieden aan de ringslang. 

ringslang

De ringslang (Natrix natrix) is een van de drie slangensoorten die voorkomt in Nederland. Het is een ongevaarlijke, niet giftige, slang die zich thuis voelt in gebieden met een gevarieerde begroeiing, natte ruigten en oeverzones. En dat is precies de habitat die we op Amstelglorie kunnen bieden. De broeihoop is ideaal voor de ringslang om zijn eieren in te leggen, waarvoor het koudbloedige dier een plek zoekt met constante warmte.  

Als start van het project is Olga op zoek gegaan naar de benodigde mest en heeft die gevonden bij de kinderboerderij De Pijp. De poep van ezels en pony’s is nu de basis voor de broeihoop en de mest van de paarden van de bereden politie komt daar binnenkort nog bij. 

Mest voor broeihoop op Amstelglorie

De boomstammen en andere natuurlijke materialen die onder de Rozenoordbrug liggen, vormen een passage in de ecologische hoofdstructuur die het voor de ringslang mogelijk maakt om Amstelglorie te bereiken. Voor het slagen van het project is het daarom belangrijk dat deze materialen na de werkzaamheden aan de Jan Vroegopsingel weer goed gaan functioneren.
De bouw van de broeihoop is op Instagram te volgen: @dedotterbloem. Lijkt het je leuk om mee te werken aan dit project? Meld je aan als vrijwilliger! hemkerhof@amstelglorie.nl



Meer over biodiversiteit op Amstelglorie
Zelf natuurvriendelijk tuinieren: lees meer