Selecteer een pagina

Tuin winterklaar maken

Het is alweer oktober en het tuinseizoen loopt op zijn einde. Daarom van ons nog wat tips om je tuin winterklaar te maken. 

  • Het gras blijft voorlopig nog wel doorgroeien (het groeit door tot de temperatuur structureel onder de 6 graden komt). Blijf je gazon dus nog maaien, maar maai het niet te kort. eind oktober kun je een laatste maaibeurt doen.
    Heb je geen gazon? Zaaien kan tot eind oktober.
  • Haal bladeren van het gras af. Leg die op planten waarvan je twijfelt of ze winterhard zijn. Zo hebben die planten in de winter een extra bescherming. Lees ook: tips om bladeren te composteren.
  • Laat vaste planten lekker staan. De zaden en vruchten zijn een voedselbron voor vogels en andere nuttige tuindieren. Knip daarom niet meteen alles weg zodra het kouder wordt. 
  • De meeste eenjarigen zijn nu wel uitgebloeid. Die mogen er dus uit met wortel en al. Op de kale plekken kun je bloembollen poten, zodat je in de lente meteen wat nieuwe bloemen hebt. 
  • Heb je een vijver? Zorg dan dat er niet teveel bladeren invallen. Deze kunnen op de bodem gaan rotten en dat is niet goed voor de waterkwaliteit. Span dus een net over je vijver. Laat planten lekker staan tot het voorjaar. Dit is ook bescherming voor de dieren die in de vijver wonen. 
  • Snoeien: Planten en bomen die in de maanden september tot en met december gesnoeid kunnen worden zijn onder andere fruitbomen, Klimop, rozen, druiven. Wanneer je verder de winter in komt en de vorst zijn intrede doet, kun je niet meer snoeien. Als je toch gaat snoeien terwijl het vriest, loopt de plant grote kans om beschadigd te raken. Snoei dan liever in het voorjaar. Snoeihout voor de hakselaar kan aangeleverd worden tussen half oktober en begin maart (alleen daar waar de linten gespannen zijn).
    Is je esdoorn, berk of kastanje aan een snoeibeurt toe? Doe dit dan tussen oktober en eind november. Daarna kun je ze beter met rust laten, want hun sapstromen komen al vroeg op gang.
    Haal kuipplanten naar binnen. Vanaf half oktober kunnen de eerste nachtvorsten verwacht worden, voor die tijd moeten de kuipplanten naar binnen. Als je de planten in je tuinhuis of in de kas zet, bedenk dan wel dat je af en toe nog naar de tuin moet om ze water te geven.
  • Heb je mooie dahlia’s en canna’s staan? De planten kun je nu uitgraven. Hak het groene deel af en maak de bollen schoon. Bewaar de bollen op een koele en droge plek. Bewaar je ze in de schuur? Let dan op dat ze niet bevriezen. Als je ze in huis bewaart, dan kunnen ze gaan schimmelen.  
  • Veranderplannen voor de tuin? Daar is het nu de tijd voor! Je ziet nog goed waar de vaste planten staan, de grond is nog warm en in het voorjaar zullen de planten weer mooi uitlopen. Ook kun je grote planten splitsen en zo weer wat ruimte in je border creëren.
  • Voor je huisje is het belangrijk dat je weet wanneer het water wordt afgesloten, namelijk op 29 november. 
  • Zorg dat je leidingen dan leeg zijn, zet eventueel wat extra flessen water in je huisje (zodat je ook in de winter naar je tuin kan en dan een kopje thee of koffie kan zetten) en doe eventueel zout in de wc om knappen bij bevriezing tegen te gaan. 
  • Om vocht in je huisje tegen te gaan kan je vochtvreters neerzetten. Maar houtskool schijnt ook heel goed te helpen. dat zuigt al het vocht op en is een stuk goedkoper. 
  • Zet verder matrassen en andere kussens overeind en neem zoveel mogelijk beddengoed mee naar huis. Boeken en ander papier kan ook slecht tegen de vochtigheid in je huisje. Berg het op in een afsluitbare bak.

Er zijn nog veel meer tips te bedenken. Via google vind je uitgebreide lijsten met wat je allemaal kan doen. Je hoeft je niet te vervelen. Maar vooral heel leuk als zo veel mogelijk mensen in de herfst en winter blijven genieten van hun tuin!