Er zijn op Amstelglorie speciale plekken aangelegd om diversiteit te stimuleren en inheemse dieren en planten meer ruimte te geven. De diversiteit op het park is dan ook groot. Wat tuinders zoal aan flora en fauna waarnemen op Amstelglorie kun je zien op WAARNEMINGEN.NL.
We stellen je enkele van onze bijzondere bewoners voor:
GOUDWESP
Deze zomer is ze weer gezien: de goudwesp. Zij is vooral te vinden bij onze grote bijenhotels op het park, maar soms ook bij een kleiner bijenhotel op een tuin. Als de zon schijnt, dan vliegen veel kleine bijen en wespen druk heen en weer, maar toch kun je de goudwesp makkelijk onderscheiden, ook al is zij niet van goud en zelfs niet goudkleurig. Zij is namelijk iriserend blauw en hardroze. Iriserend wil zeggen dat de kleuren die je ziet het gevolg zijn van een breking van het licht, net als bij ijsvogels, Morpho-vlinders en sommige kevers.
Als je de goudwesp eenmaal ziet, dan wil je haar graag van dichterbij bekijken, maar daar is behoorlijk wat geduld voor nodig. De wesp is schuw en vliegt snel en vaak op. Best wel irritant en als je niet uitkijkt krijg je er zelf de zenuwen van. Ze is te vinden bij bijenhotels en dode bomen, om daar haar eieren te leggen bij andere wespen en bijen, het liefst bij de plooivleugelwesp. De larven van de goudwesp eten de voedselvoorraad op voordat de andere larven uit hun ei komen en daarom wordt de goudwesp ook wel een koekoekswesp genoemd. Er zijn in Nederland 57 soorten goudwespen, waaronder de regenbooggoudwesp, waarvan het achterlijf uit meerdere kleuren bestaat. Deze zijn nu alleen nog gezien in de zuidelijke provincies, maar misschien over een paar jaar ook op ons tuinpark. Houd je ogen dus open!
Tekst & foto: Carla Custers
SCHAAKBORDLIEVEHEERSBEESTJE
Het schaakbordlieveheersbeestje, ook wel veertienstippelig lieveheersbeestje genoemd, is een kever uit de familie van de lieveheersbeestjes (Coccinellidae). Dit 4 tot 6 millimeter lange lieveheersbeestje is gemakkelijk van andere soorten te onderscheiden door zijn gele kleur en zwarte vlekken op de dekschilden, maar met name door de vierkante vorm van deze vlekken. Het schaakbordlieveheersbeestje is in de Benelux een zeer algemene soort, die voorkomt in allerlei biotopen, als er maar bladluizen zijn om te eten.
Bron: wikipedia; foto Jon Silber
MUNTVLINDER
“Wat is dit toch voor een schitterend klein vlindertje dat in mijn tuin zit? Ik kan in de boeken niet vinden wat het is. Het is vast een heel bijzondere soort.” Er komen regelmatig vragen binnen bij De Vlinderstichting over het muntvlindertje. Het muntvlindertje komt redelijk veel voor en wordt veel gezien. Dat komt omdat dit motje vooral veel in tuinen zit. Daar valt zo’n vlindertje meer op. De voorjaarsgeneratie vliegt van april tot in juni. Die vrouwtjes leggen dan de eitjes en sterven en in augustus, komt de tweede generatie volop tevoorschijn en heb je een goede kans om er een te zien. De rupsen leven op diverse muntsoorten, waaronder watermunt, aarmunt en appelmunt, maar ook op wilde marjolein en andere verwante planten als veldsalie, citroenmelisse, wild kattenkruid en soorten steentijm.
Bron: vlinderstichting; foto: Monique Dubbelman
Zelf een waarneming melden
Heb je zelf een inheems dier of een bijzondere plant gespot op Amstelglorie en wil je dat melden? Maak dan een account aan op waarnemingen.nl (er is ook een app beschikbaar). Elke waarneming heeft toegevoegde waarde, niet alleen de zeldzame soorten. Alle waarnemingen dragen bij aan een beter beeld van de biodiversiteit.
Waarneming.nl is het grootste natuurplatform van Nederland en België. Je kunt er natuurwaarnemingen opslaan en delen. Zo help je mee om de natuurrijkdom vast te leggen voor nu én voor de toekomst.
Bekijk ook onze NATUURPROJECTEN: plekken die we speciaal creëren ter ondersteuning van meer biodiversiteit.