Selecteer een pagina

Wespen bestrijden of niet!?

Wespen bestrijden als plaag of zien als nuttige insecten

Het is augustus en het wespenseizoen komt er weer aan, gelukkig ze zijn er nog, na alle berichten dat het slecht gaat met de insecten is het toch goed om ook een positief geluid te laten horen.
Op dit moment is er wekelijks wel een melding bij de Bijenberg, van een wespennest dat in de grond zit, in het tuinhuis, onder het dak of tussen de muren een plekje heeft gevonden.

Wij krijgen dan het verzoek om dit nest weg te halen, graag gaan we mee naar het tuinhuis om te zien waar het nest zit en of het wel om wespen gaat.

Het verschil tussen hommels en wespen is niet bij iedereen duidelijk.

Wij proberen dan uitleg te geven over de schoonheid van het wespennest. We vertellen dan ook dat In het vroege voorjaar de wespenkoningin zich nestelt in de tuin of in huis en dan begint met het leggen van eitjes.

Wespenkoninginnen nestelen zich graag nabij oud hout, en daar is meestal heel veel van, dit hout wordt door de volwassen wespen gebruikt. Met veel speeksel, kauw- en knaagwerk vermalen zij dit tot een soort papier-maché, waaruit het nest opgebouwd wordt. Het zijn kunstwerkjes die zo ontstaan.

Het nut van de wesp
De volwassen wespen zijn belangrijke bestrijders van plaagdieren, het zijn mega-opruimers. In de zomer als het wespennest op zijn grootst is, ongeveer zo groot als een voetbal, dan vangen de wespen ca. 100.000 muggen en vliegen per dag voor hun larven. In het vroege voorjaar en in het begin van de zomer hebben wij geen last van deze wespen.

De vliegende wesp leeft zelf van de uitwerpselen van de larven, deze hebben een zoete smaak en dienen als een soort brandstof waardoor de wespen kunnen vliegen. Pas later in de zomer als de koningin gestopt is met eitjes leggen, hebben de volwassen wespen geen zoetigheid meer in het nest, zij zijn daar inmiddels aan verslaafd geraakt en daardoor komen ze op limonade of fruit af.

De wesp is niet geïnteresseerd in ons zolang we hem met rust laten of een list verzinnen waardoor ze niet op tafel komen om mee te eten.

Hou je vooral rustig, de wesp steekt alleen als ze zich bedreigd voelt, niet slaan of meppen, maar langzame bewegingen maken.

Bestrijden van wespen
Het gaat ons steeds meer tegenstaan om de wespen te bestrijden, vandaar ook deze uitleg over het nut en de schoonheid van de wesp.

Mocht je toch overlast ervaren van een wespennest, omdat er kinderen in de tuin zijn, de wespen bij de deur of voor een slaapkamerraam zitten, dan adviseren wij wel om dit nest weg te halen.

In het verleden kwamen wij dan in de avond, gehuld in imkerpakken, om de wespen te bestrijden. Inmiddels zijn we zover dat wij zelf de wespen niet willen doden, maar mocht iemand besluiten dat de wespen uit haar/zijn tuin weg moeten dan kan er bij de Bijenberg een imker pak geleend worden, zodat men zelf de actie kan uitvoeren. Ook kun je een bestrijdingsdienst in Amsterdam bellen.

Wil je graag een wespennest van dichtbij bekijken, bij de Bijenberg zijn er 2 exemplaren te bewonderen.

Bijzondere wespennesten op Amstelglorie

    • Er zit een hoornaarnest bij het bijenlint, onder het vleermuizennest hangt een vlindernest met de hoornaar: als je over de houtenbrug naar het sportveld gaat, zit aan je linker kant in de slootkant een wespennest, de germanica of vulgaris. De vliegroute van de wespen gaat bijna uitsluitend over het water, en wordt niet verstoord als je gewoon over het bruggetje loopt. Er is geen reden om deze wespen weg te halen. Dus ouders moeten hun kinderen gewoon erop wijzen dat je de dieren met respect moet bejegenen en ze met rust laten. Kijk er naar en geniet ervan.
    • Dit mooie nest hangt in Diemen, waar de ontwikkeling door ons gevolgd wordt.

(Tekst: De imkers van de Bijenberg)