Beste lezer, 

 

Zoals jullie denk ik wel bijna allemaal weten, houd ik me in mijn vrije tijd al een jaar of drie bezig met de tijgermug. Een mug die vanuit China hierheen wordt vervoerd in containers met Lucky bamboo en die bij verspreiding in Nederland serieuze risico’s oplevert voor gezondheid en welzijn. Ik kwam er achter dat deze mug een mooi voorbeeld is van een fenomeen dat wordt aangeduid als een “invasieve exoot”.

 

Invasieve exoten

Invasieve exoten zijn dieren, planten of micro-organismen die door menselijk toedoen vanuit hun oorspronkelijke gebied in Nederland terechtkomen, zich hier vestigen en verspreiden en  schade aanrichten. De schade is zeer divers en kan bestaan uit negatieve effecten op onder meer natuur, milieu, gezondheid, welzijn, recreatie, waterbeheer, energievoorziening, landbouw en economie. Doordat diverse soorten na vestiging (bijna) niet meer weg te krijgen zijn, kunnen de schadelijke effecten onomkeerbaar zijn. Een snelle preventie van de invoer en verspreiding is bij invasieve exoten dus extra belangrijk.

 

Nog 1000 andere soorten

Mijn belangstelling begon met de tijgermug, maar gaandeweg ontdekte ik dat er veel meer schadelijke invasieve soorten  in de Nederlandse natuur aanwezig zijn. Op dit moment gaat het al om minstens 1000 soorten. Een paar redelijk bekende soorten zijn bijvoorbeeld halsbandparkiet, nijlgans, reuzenberenklauw, Japanse duizendknoop, grijze eekhoorn en grote waternavel.

 

Overheid doet te weinig…

Ook kwam ik er achter dat de overheid bijna niets aan de problematiek doet. De aandacht is van oudsher alleen gericht op soorten die een bedreiging vormen voor de landbouw. Bij ontdekking daarvan wordt stevig ingegrepen met quarantainemaatregelen en invoerbeperkingen. Aan soorten die “alleen maar” een bedreiging vormen voor andere belangen, zoals natuur en gezondheid, wordt niet of nauwelijks iets gedaan.

Speciaal voor de bescherming van de natuurbelangen zou er een Coördinerend orgaan invasieve exoten worden opgericht, samengesteld uit deskundigen uit verschillende maatschappelijke geledingen. Uiteindelijk zag het ministerie van LNV hier op het laatste moment van af. Nu mogen een paar medewerkers van de Plantenziektekundige Dienst ambtelijke adviezen opstellen, die de minister van LNV zonder probleem naast zich neer kan leggen. 

 

... maar de milieu- en natuurorganisaties ook!

Invasieve exoten vormen een van de grootste bedreigingen voor de mondiale diversiteit en veel soorten veroorzaken indirect milieuschade, vanwege de noodzakelijk inzet van bestrijdingsmiddelen. Toch willen milieu- en natuurorganisaties zoals Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu, Greenpeace  en het Wereldnatuurfonds geen aandacht aan het probleem besteden; zij hebben andere prioriteiten.

 

Platform Stop invasieve exoten

Om deze redenen heb ik in april 2009 het initiatief genomen tot oprichting van een (informele) vereniging, het platform Stop invasieve exoten. In de bijlage van deze mail vind  je informatie over het platform.

Het platform ontplooit allerlei activiteiten om een daadwerkelijke aanpak van de problematiek dichterbij te brengen. Met de bijgevoegde Nieuwsbrief krijg je een impressie van recente activiteiten.

 

Lid worden?

Hopelijk heb je met deze introductie een beetje beeld gekregen van de problematiek is en wat het platform daaraan wil doen.

Als je denkt: “ik vind het een goed initiatief en ik wil dat graag steunen”, dan kan dat. Als je hieronder in het tabelletje je gegevens invult en deze mail vervolgens retour zendt,  noteer ik je als lid van de vereniging. Om de financiële drempel  laag te houden, is de contributie slechts 2,50 euro per persoon per jaar. Je krijgt na je aanmelding zo snel mogelijk bericht over het rekeningnummer waarop je de contributie kan storten.

Leden worden 4 maal per jaar via een elektronische nieuwsbrief op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.

Er geldt geen minimumleeftijd voor het lidmaatschap. Uiteraard kunnen meerdere personen per gezin lid worden. Kopieer dan even het tabelletje.

 

Actief meedoen?

Als je ook nog op een andere manier wil bijdragen aan het realiseren van de doelstelling van het platform, kun je dat onder het tabelletje aangeven door het zetten van een kruisje.

Te denken is aan het attenderen op nieuwsberichten over invasieve exoten, het becommentariëren van concept-stukken, het doen van suggesties voor het verbeteren van de website, het maken van factsheets over bepaalde soorten, het maken of aanleveren van foto’s en illustraties, het ontwikkelen van voorlichtingsmateriaal, het maken van video’s of beeld-geluidmontages, het werven van leden, het meedenken over mogelijke activiteiten, enzovoort, enzovoort….., kortom: er is nog genoeg te doen!    

 

Ja, ik wil lid worden van het platform Stop invasieve exoten. Hier zijn mijn gegevens:

Voornaam + achternaam

 

M / V

 

Straat en huisnummer

 

Postcode

 

Telefoon

 

E-mailadres

 

 

Hieronder de O vervangen door een X, indien van toepassing

O  Ja, ik wil op een regelmatige basis danwel ad hoc iets voor het platform doen. Ik denk daarbij aan ……. ……………..Neem daarover contact met mij op.

 

Als je lid wil worden, zou ik het fijn vinden om je aanmelding zo spoedig mogelijk te ontvangen, liefst voor 1 september. Maar later kan natuurlijk ook altijd.

 

 

Doorsturen van deze mail

Als je mensen kent die misschien ook belangstelling hebben om lid te worden, voel je dan vrij om deze mail naar hen door te sturen.

 

Reacties, vragen, opmerkingen  

Mocht je na deze mail nog vragen of opmerkingen hebben, dan wil ik daar met alle plezier op ingaan.

 

Met vriendelijke groet,
 
Wilfred Reinhold
Platform Stop invasieve exoten
Molenbeekstraat 6-1
1078 XC Amsterdam
tel. 06 - 28 18 96 91
mail: info@invasieve-exoten.nl
website: www.invasieve-exoten.nl
Vereniging. Platform Invasieve . Exoten Doelstelling 
Nieuwsbrief Inv. Exoten
voor alle informatie over de tijgermug, rode vuurmier en ambrosia: zie www.tijgermug.info